Jágr: Chcem hrať, kým budem môcť chodiť

12.11.2013 Celý región

Bratislava 12. novembra (Teraz.sk) - Legendárny útočník Jaromír Jágr v zápase proti Nashville Predators dosiahol hranicu 1700 bodov v NHL a potom ju prihrávkou ešte o jeden bod prekonal. Po nedeľnom zápase má na konte 686 gólov a 1015 asistencii. Na métu, na ktorú v histórii dosiahlo len sedem ďalších slávnych hokejistov, potreboval veľký Čech 1408 ligových štartov.

"Keby som myslel na čísla, nikdy by som neodišiel do Ruska. Keď sa pozriete (na štatistiky), pravdepodobne by som teraz bol na 1900," vyhlásil Jágr po zápase. "Možno to bola chyba, možno nie. Možno by som už teraz nehral. Nikdy neviete. Je to veľké číslo, ale na to, aby ste ho dosiahli, potrebujete počas kariéry hrať s množstvom skvelých hokejistov. A ja som tú možnosť mal."

Podľa portálu nhl.com Jágrov 1700. bod padol po trochu nenápadnej strele z ľavého kruhu, ktorá presvišťala okolo nashvillského brankára Cartera Huttona. "Nakorčuľovať si a vystreliť ku vzdialenejšej tyči - tak som niekedy dával veľa gólov. Ale dnes sú brankári omnoho lepší," uviedol dobre naladený útočník, ktorý otvoril skóre duelu. Devils nakoniec vyhrali 5:0 a ukázali, že ich nedávne strelecké trápenie by malo byť napriek pokračujúcej absencii zraneného Patrika Eliáša minulosťou. Jágr v zápase prispel asistenciou aj na Zajacov gól a dostal sa tak na číslo 1701.

HISTORICKÉ BODOVANIE NHL

1. Wayne Gretzky 2857 (894+1963)
2. Mark Messier 1887 (694+1193)
3. Gordie Howe 1850 (801+1049)...
7. Mario Lemieux 1723 (690+1033)
8. Jaromír Jágr 1701 (686+1015)Veterán, ktorý bude mať za tri mesiace 42 rokov, stráca na svoj vzor Maria Lemieuxa na siedmom mieste historickej produktivity už len 22 bodov. Pokiaľ sa nezraní a zachová si súčasnú streleckú formu, mohol by ho prekonať už počas tejto sezóny. "Musím zostať zdravý, to je kľúč ku všetkému," upozornil.

V doterajšom priebehu ročníka 2013-14 odohral Jágr 17 zápasov a nazbieral v nich 13 bodov za päť gólov a osem prihrávok. Boduje vcelku stabilne, napriek tomu, že Devils hrajú defenzívnejším štýlom než Philadelphia Flyers, Dallas Stars i Boston Bruins, teda tímy, v ktorých pôsobil v predchádzajúcich rokoch po návrate z ruského Omska.

"Nehráme ofenzívne, nemáme toľko šancí a striel. Nebudeme dávať toľko gólov ako Pittsburgh alebo San Jose. Náš štýl je neriskovať. Na druhú stranu nebudeme veľa gólov ani dostávať," uviedol Jágr.

Sám sa v tíme sústredenom hlavne na precízny obranný systém cíti dobre. Jeho úlohou je totiž predovšetkým dávať góly a pripravovať ich. "Hrám oveľa viac minút, než vo Philadelphii. Tu mám väčšiu úlohu. Keď som bol tam, snažil som sa hlavne pomáhať (Claudovi) Girouxovi s (Scottom) Hartnellom. Urobiť maximum preto, aby oni hrali čo najlepšie. A na seba som sa veľmi nedíval. Ale tu chcem bodovať tak ako kedysi. Viem, že sa to nestane, pretože aj keď cítim, že teraz hrám lepšie než pred tým, aj súperi sú oveľa lepší, než bývali. Je oveľa ťažšie skórovať."

Napriek tomu Jágr skóruje ďalej. A pokiaľ si zachová súčasnú formu, ešte dlho skórovať bude. Napriek tomu, že v lete hovoril o tejto sezóne ako o svojej poslednej v NHL. Ako nedávno vyhlásil pre denník Courier Post: "Chcem hrať tak dlho, kým budem môcť chodiť. Na to, aby som skončil, príliš milujem hokej."
 
 
 

Vyberte región